Training

Doel: Na deze module hebt u kennis gemaakt met enkele trainingsmogelijkheden via de Flexchair RBT en hoe u deze zou kunnen inzetten bij training van de Motorische Controle van een rugpatiënt. Daarnaast hebt u een implementatie plan waarmee u makkelijker tot het dagelijks gebruik van uw Flexchair RBT kunt komen.

Tijdsbesteding: 4 uur

Flexchair®RBT in uw dagelijkse behandeling

Doormiddel van uw onderzoek hebt u een idee gekregen over de problemen van uw cliënt op het niveau van stoornis, beperkingen en participatie. U hebt een idee over de mobiliteit, spierkracht, tonus en sensoriek. Na het afnemen van de PAR-test hebt u een idee over de mate van motorische controle over de rug van uw cliënt.

Uiteraard hebt u voor iedere beperking die u vindt al (jaren) een eigen manier om uw behandeling uit te voeren. Wij hopen dat u de FlexchairRBT als waardevolle aanvulling zult gaan gebruiken. 

Nee, wij vinden de FlexchairRBT geen oplossing voor alle rugklachten. U zult zelf aan de bak moeten op het gebied waar u het beste in bent. Het is een aanvulling van uw tools om uw cliënt te helpen met zijn/haar herstel en het optimaliseren van de motorische controle van de rug. Wel geloven wij erin dat het verlies aan motorische controle er voor zorgt dat uw cliënt vaker zal recidiveren en het een kunstfout is deze niet te trainen. Tevens hebben wij gemerkt dat de cliënt bij een betere controle eerder herkent dat de rug weer pijnlijker wordt. Vaak is het oppakken van de training dan voldoende om de klachten weer onder controle te krijgen.

Training…

Toine van de Goolberg, de ontwikkelaar van de Rehaboom, gaat al een aantal jaren rond met verschillende opleidingen gericht op training. Onderin de Rehaboom staat fysiotherapie. Hiermee bedoelt hij dat Training geen fysiotherapie is. 

De trainingsprincipes in de fysiotherapie worden door Martin Buijs in zijn artikel (44) mooi omschreven. Vooral de meerwaarde van Feedback en FeedForward, waarbij hij pleit voor meer dynamische oefeningen en pre-activatie in het neuromusculaire systeem.

Bij problematiek van de neuromusculaire stabiliteit zijn diverse compensatiestrategieën mogelijk, zoals het langzamer uitvoeren van de activiteit, compensatie d.m.v. visus en cocontractie. De fysiotherapeut moet bekend zijn met bovenstaande fysiologie en compensaties om de juiste trainingsdosering en trainingsvariabelen voor de oefentherapie in te zetten. In plaats van de momenteel gangbare statische balansoefeningen, pleit dit artikel juist voor een opbouw naar meer dynamische oefenvormen waarin ‘pre-activatie’ een belangrijke rol speelt.

Ook Henry Kiers geeft in zijn proefschrift aan wat de compensatiemechanismen zijn in ons lijf bij instabiliteit en instabiele ondergrond.

Wat wij u hier niet willen geven is hoe u met uw cliënt moet trainen. Wij geven u een tool waarmee u uw cliënt kunt motiveren en stimuleren. Training op het gebied van propriocepsis, snelheid en uithoudingsvermogen. Wel zijn wij het met M.Buijs eens dat we een deel statisch oefenen kunnen overslaan. Is het niet zo dat co-contractie iets is dat onze cliënt geweldig kan en willen wij hem/haar dit niet juist afleren. De cliënt uitnodigen en laten merken dat hij/zij pijnvrij kan bewegen en al die spierspanning niet noodzakelijk is.

De Flexchair®RBT en behandeling

De Veldon Trainer Software en de Flexchair®RBT bieden u een aantal verschillende mogelijkheden:

  • de oefeningen
  • de variatie in de Sensor Correctie Factor (SCF)
  • duur
  • de snelheid van bewegen
  • u als therapeut die de oefeningen fysiek of verbaal kunt ondersteunen
  • dubbeltaken
  • aanbieden of weghalen van steunpunten (onder de voeten, op verschillende plaatsen aan het lichaam)

LET OP! een cliënt kan door een verlies aan motorische controle uiteraard vallen. Het is dus wel zaak dat u in de buurt blijft indien iemand nog onvoldoende bekend is met de eigenschappen van de Flexchair®RBT

.

Tijdens het bewegen op de Flexchair zijn een paar zaken van groot belang:

  • leer de cliënt op zijn/haar achterwerk te zitten en daarmee het onderste draaipunt te “voelen”. Je moet als het ware door de zitting heen vallen.
  • bewegen vanuit de billen. Nooit vanuit het hoofd (zie je vooral bij “denkers” veel), de schouders of de benen (veel mensen duwen zich naar achter of roteren in vanuit de benen bij lateraalflexie)
  • handen omgekeerd op schoot. Hierdoor vormt de cliënt geen draaipunt op zijn/haar been. Uiteraard kunt u de handen wel gebruiken voor balans verstoringen of dubbeltaken (maak de oefeningen niet moeilijker dan de cliënt aan kan)
  • sommige cliënten willen snel, maar de meeste zo nauwkeurig mogelijk bewegen. Dit laatste resulteert in langzaam bewegen. Dit is niet de bedoeling. Vaak is het belangrijk dat u de cliënt “leert” buiten de lijntjes te kleuren. In ons geval buiten de groene vlakken. Dit uiteraard Wel tijdens het oefenen, NIET tijdens de PAR-test.
  • ga van nauwkeurig bewegen naar snelheid naar op snelheid nauwkeurig bewegen. Essentieel om snel en nauwkeurig te kunnen bewegen is ontspannen zitten op de zitting. De rol van de bekkenbodem is hierbij groot.
  • neem er de tijd voor om de cliënt aan te leren ontspannen te zitten op de Flexchair®RBT. Stuitje op de zitting en de voeten losjes op de grond. Gebruik maken van de zwaartekracht. Met een holle rug zitten is niet ontspannen. Onderuit gezakt hangen ook niet.

De Oefeningen

Na de volgende module weet u hoe u oefeningen kunt doen met de Flexchair®RBT

.

Behandeling

Maak opdracht TR – 1

Na de volgende module heeft u een voorbeeld van een richtlijn en kunt u er zelf een schijven

Richtlijnen

Maak opdracht TR – 2

Implementatie plan

Als laatste vraag ik u een Implementatie plan te schrijven voor uw Flexchair®RBT. Hoe gaat u deze inzetten binnen uw praktijk en voor uw patiënt/cliënt.

Er is niks zo moeilijk als oude gewoonten aanpassen en zeker als u haast hebt. De Flexchair®RBT kan u tijdwinst opleveren, maar dan moet u wel nadenken over hoe u dit wilt gaan aanpakken. Voor de ondernemers onder u kan dit een nieuw verdienmodel zijn. 

Maak opdracht TR – 3

Het is waarschijnlijk ten overvloede, maar alstublieft:

  • Bedenk wat u doet als u rapportages schrijft voor artsen en vooral bedrijfsartsen en werkgevers. Goed bewegen op de Flexchair®RBT is geen indicatie dat de cliënt is hersteld.
  • Tegelijk. Wees voorzichtig met uitspraken. Ook gebaseerd op de uitslagen die u hebt op de PAR-test.
  • Preventief testen is naar onze mening zeker zinvol. Een lage score op een PAR-test is echter geen voorspelling voor toekomstige rugklachten. Wij denken wel dat het een rede is voor mensen zonder klachten om te gaan trainen om klachten te voorkomen. De kans is natuurlijk groter op klachten bij verlies/vermindering van de motorische controle.
  • Geef aan de cliënt aan dat alle gegevens die worden opgeslagen medische informatie bevatten. Leuk om te delen, maar u weet nooit wat een werkgever of een verzekeringsmaatschappij ermee gaan doen.
QuizzesStatus