Onderzoek
Het idee en de ontwikkeling van de Flexchair door technicus Veldhoven en fysiotherapeut Don vanaf 2000 tot 2002 berustte op intuïtie. Een 2×3 Dimensionaal kantelsysteem dat de bewegingen van bekken/lage rug nabootst, bijstuurt en controleert.
Van idee naar evidentie en functionele toepassing op grotere schaal is een lange weg waarbij onderzoek naar werking, bevindingen en uitbreiding van toepassingen met het hieraan gekoppelde vervolgonderzoek essentieel is.
Universiteiten
Anno 2010 zijn inmiddels een drietal universiteiten in België, Engeland en Ierland betrokken bij nader onderzoek naar de effecten van de RBT, de Flexchair® en de overige meet & trainingsapparatuur die in gebruik is. Binnen het eigen deelnemende netwerk zijn inmiddels zoveel testen gedaan (> 15.000) dat gesproken mag worden van een gouden standaard met betrekking tot de meetwaarden en de beoordeling hiervan middels grafieken. Verder onderzoek naar specifieke toepassingsgebieden en verdere uitdieping van de therapeutische mogelijkheden vindt continu plaats.
Een recent voorbeeld hiervan is de Cervicaal Trainer waarvoor een rotatiecomponent ontwikkeld is. Er kan dus daadwerkelijk in 3 vlakken gemeten worden. Dit alles is mogelijk door een tweede generatie test & trainingssoftware die momenteel haar intrede doet op de markt. Kleiner en verfijnder dan de huidige voorganger maakt nog gedetailleerder werken mogelijk. Van deze tweede generatie meet & trainingsapparatuur wordt inmiddels gebruik gemaakt in Leuven en in Limerick(Ierland).
Onderzoek en ontwikkeling
In de tweede helft van de negentiger jaren is door een aantal bekende wetenschappers onderzoek gedaan naar intrinsieke sturing en het gebrek hieraan. Wat zijn de consequenties van dit gebrek, wat kunnen wij als paramedicus hier aan doen en op wat voor manier. Prof. Peter O’Sullivan en prof. Wim Dankaerts zijn inspirerend geweest voor Veldhoven en Don, voor de verdere ontwikkeling van de RBT en hierop volgende onderzoeken.
In 2006 hebben techniek en wetenschap met elkaar kennis gemaakt tijdens een Wereldcongres Manueel Therapie in de Doelen te Rotterdam. De Romp Balans Trainer zou de missing link kunnen zijn tussen wetenschap en praktijk.
In 2008 is dit aan de hand van divers onderzoek in de basis aangetoond. Deze onderzoeken zijn gedaan in Hasselt op een groep > 15 mensen met als co-promotor prof. Wim Dankaerts.
Hierbij is gekeken naar de geprotocolleerde rugbewegingen op de RBT, voorzien van de RBT- sensor. De rug was voorzien van een elektronische lengtedraad, die de geprotocolleerde rugbewegingen als het ware controleerde. Deze proef leverde een correlatie op van 0,97 in een voor/achterwaartse beweging. Aan de hand van dit uitermate positieve resultaat is besloten door te gaan met onderzoek en toepassing.
Kennisbank
Onderzoeksresultaten worden vemeld in de bibliotheek (kennisbank) die onder inlogcode toegankelijk is. Uiteindelijk doel van onderzoek is te publiceren in de hiervoor bestemde vakbladen zoals Spine. Dit gaat zeker gebeuren door direct betrokkenen indien hier het goede moment voor aanwezig is. Intern is inmiddels divers onderzoek gepubliceerd, zie ook de bibliotheek.
Eigen onderzoek
Praktijken kunnen zelf intern onderzoek opzetten of samen met een aantal collega praktijken. Er zijn via de website communicatiemogelijkheden aanwezig. Denk hierbij aan de nieuwsbrieven en het netwerk dat via deze site is te raadplegen. Onderzoek en nieuwe ideevorming met betrekking tot toepassingsmogelijkheden wordt zeer op prijs gesteld. Indien wij als netwerkorganisatie hierin kunnen bijdragen, doen wij dit graag. Zie de contactgegevens om ons hierin te benaderen.
Een gezonde rug begint bij een actieve zit
Neem contact op voor meer informatie.