De Flexchair Romp Balans Trainer (Flexchair RBT)

In mijn vorig artikel heb ik geschreven over hoe het idee voor de Flexchair is ontstaan. Ik schreef over de eerste Flexchairs die handmatig zijn geproduceerd en hoe ik ontdekte dat het 2x3D-systeem buiten verwachting werkt en het mensen in beweging zet op hun werkplek. De klachten namen af of verdwenen volledig. Resultaat? Happy personeelsleden die graag een stap extra zetten. Met deze bevindingen op zak heb ik besloten om te gaan meten. Hiervoor gebruik ik de Flexchair Romp Balans Trainer (Flexchair RBT). Je wilt immers je resultaat hard kunnen maken. Ik wist ook wat ik wilde meten, bewegingen die je met de zitting kunt maken terwijl je erop zit. Besloten is om dit met een zadelzitting te doen. Met je bekken stuur je als het ware de zitting in een bepaalde richting.

Hoe meten we met de Flexchair?

De pijltjes stellen oefeningen voor die je kunt doen met je bekken/lage rug. De snelheid en de nauwkeurigheid gedurende een bepaalde tijd bepalen het resultaat. Hierop kom ik in een nieuwe blog op terug. Hoe meten we nu beweging? Dit doen we met een beweegsensor, een zogenaamde hoekversnellingsmeter. Deze wordt bevestigd onder het zadel en meet de bewegingen die gemaakt worden met het zadel en aangestuurd worden door je bekken en rug. Hoe beter dit resultaat is, hoe sterker je bent en hoe minder kans je loopt op het krijgen van klachten. Deze bewegingen kunnen we dus testen en trainen.

De Flexchair Romp Balans Trainer (Flexchair RBT)

De naam die we hebben bedacht is de Flexchair Romp Balans Trainer of Flexchair RBT. In het Engels noemen wij dit de Flexchair Core Stability Trainer of Flexchair CST. Met de Flexchair RBT krijg je inzicht hoe snel en hoe nauwkeurig je kunt bewegen. Dit kunnen we ook testen met de zogenaamde PAR test, de Persoonlijke Actieve Rug. Hoe hoger je scoort, hoe sterker je bent en hoe minder kans je loopt op het krijgen van klachten. Bovendien voel je jezelf fitter en krijg je zelfs zin om meer te gaan sporten. De Flexchair RBT wordt met name gebruikt door fysiotherapeuten en andere bewegingsdeskundigen en is een hulpmiddel om beter te gaan bewegen vanuit je bekken en lage rug.

Het gebruik van de Flexchair doet in feite hetzelfde, een Flexchair laat je ook beter bewegen. Alleen meet je het dan niet. Met de Flexchair starten wij meestal op werkplekken. Hiervoor hoef je dus niet eerst een test te doen. In het verleden is dit wel zo geweest, onze inzichten op een aantal punten zijn echter ook veranderd. Nu kunnen we meer op onze ervaringen afgaan.

Voor wie is de Flexchair?

Iedereen die bezig is met zijn gezondheid en beter wil bewegen op zijn werkplek of zijn core stabiliteit wil verhogen kan besluiten om te starten met de Flexchair. Je hoeft hier geen rugklachten voor te hebben of een risicodoelgroep te zijn. De Flexchair RBT kan je helpen om jouw gebruik van de Flexchair inzichtelijk te maken. Je kunt je hiervoor registreren op onze website en zelf een praktijk uitzoeken waar je wilt trainen.

Er is ook een oefenprogramma waar je zelf thuis mee kunt oefenen. Dit programma is gebaseerd op de Flexchair RBT. Het spreekt voor zich dat bovenstaande uitgebreid is onderzocht. Dit is hoofdzakelijk gedaan in de periode tussen 2007 en 2012. Tegenwoordig worden wij benaderd door studenten van de hogeschool of de universiteit. Verder onderzoek naar toepassingsmogelijkheden wordt van ons uit altijd goed ondersteund. Wij hopen met deze manier van zitten een bijdrage te leveren in het terugdringen van klachten aan het bewegingsapparaat die voor vele van ons invaliderend en in ieder geval beperkend werken.

Belangrijke literatuur die bepalend is en is geweest voor de ontwikkeling en verdere ontwikkeling van dit bewegingsconcept.

  • 1. Assessment of lumbar spine posture during sitting on a dynamic sitting device (Flexchair).
    Auteurs: Pieter-Jan Flamaing, Esther Groenen, Prof.Dr. W.Dankaerts promotor. (2008)
  • 2. To investigate low back posture and trunk muscle activation while exercising on an unstable chair (Flexchair) in a healthy population (2012)
    Auteurs: John Dunne, Kieran O’Sullivan
  • 3. Spinal Control: The rehabilitation of back pain, state of the art and science.
    Auteurs: Paul W Hodges, Jack Cholewicki, Jaap H van Dieen

Contact opnemen met Flexchair

Bent u nieuwsgierig geworden naar de Flexchair? Wellicht voor uzelf of voor uw personeel? Of zou u zitten op een Flexchair zelf willen ervaren en willen zien welke positieve effecten de stoel heeft op uw houding en rug? U kunt persoonlijk met ons kennis maken. In Vlaardingen beschikken we over een bescheiden showroom waar we u van harte welkom heten. We presenteren hier alle modellen en kunnen zelfs een meting doen. Neem contact op per telefoon: + 31 (0) 10 416 93 93 of stuur een e-mail om een afspraak te maken: info@flexchair.com.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.