Belangrijke feiten over je rompstabiliteit en zitten

Wat heeft je rompstabiliteit en zitten met elkaar te maken?

In de westerse wereld lijden wij aan chronische bewegingsarmoede. Wij zitten gemiddeld 6 tot wel 12 uur per dag. Op het werk, in de auto op de bank voor te TV. Ieder uur dat wij niet actief zijn neemt de rompstabiliteit en vitaliteit af. Onze kans op chronische klachten zoals rug, nek en schouderklachten nemen toe. Ook chronische systeemziekten zoals diabetes kunnen zo makkelijk ontstaan.

Hoe zit het met mijn rompstabiliteit?

Je hebt zittend werk. Je krijgt tips om tijdens het werk zelf even koffie te halen, regelmatig naar het toilet te gaan. Ook het ommetje tijdens de middagpauze wordt niet vergeten. Maar toch, je hebt af en toe last van een branderig gevoel in je rug en verleden week ook wat kramp in je nek. Ook bij het opstaan heb je wat pijn in je lies met wat uitstraling naar je benen. En laatst had je bij een simpel karweitje thuis zomaar een pijnscheut in je rug. Is dit herkenbaar? Dit zijn de eerste tekenen van een verminderde stabiliteit.De kleinste spiertjes rond je ruggenwervel laten het afweten.

Maar hoe kan ik dit tegengaan?

Op de sportschool train je voornamelijk de grote spiergroepen maar om de kleine spiertjes te trainen zijn speciale bewegingen nodig. Pilates of yoga kunnen ook helpen. De oefeningen die je van de fysiotherapeut hebt gekregen ook. Alleen dit vergt motivatie en discipline. Je weet van jezelf dat dit er aan ontbreekt of simpelweg niet voldoende is. En heb je een zittend beroep dan heb je meer nodig. Juist tijdens het zitten is beweging noodzakelijk en belangrijk.

Welke beweging versterkt mijn rug zonder dat dit inspanning kost tijdens mijn werk?

Door te zorgen dat je de bewegingen weer vanuit je bekken en lage rug kunt maken waarbij je de vrijheid hebt om te kunnen bewegen in alle richtingen. De bewegingen die je op deze manier maakt versterken de dieper liggende spieren. Je kunt de kleinste spiertjes zien als een binnenband van een fietsband die door zitten steeds slapper worden. Door de doorbloeding weer op peil te brengen met de juiste bewegingen pomp je als het ware deze binnenband van de fiets weer op en herstelt het natuurlijke beweeggedrag van je rug.

Maar welke stoel is dan geschikt voor mij?

Wil je je klachten te lijf gaan, kies dan voor een stoel die jouw lijf niet vastzet als een korset. Zit je altijd op het puntje van je stoel? Ook arm en rugleuningen zorgen ervoor dat de rompstabiliteit ook achteruit gaat. Heb je een stoel met armleuningen dan hang je vaak ongemerkt op één leuning. Kies voor een stoel met 2 kantelpunten die onafhankelijk van elkaar bewegen. De TU Delft heeft hier onderzoek naar gedaan en we noemen het 2x3D.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Je kunt lekkerder werken en aan het einde van je werkdag voel je je fitter en minder moe. Je kunt je beter concentreren. Hierdoor heb je ook nog puf om avonds te sporten, wandelen of je hobby beoefenen. Het maakt hierbij niet uit of je een hernia hebt gehad of andere onderliggende problemen zoals heupklachten. Je merkt dat je langzamerhand sterker wordt en alles je makkelijker afgaat.

Wil je meer weten over het 2x3D zitten?

Neem gerust contact op.

info@flexchair.com

0104169393

Heb je dit artikel al gelezen?

Zittend bewegen houdt je vitaal!

Kan ik mijn werk nog blijven doen bij heup klachten?

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.